Groene Dag.org

made to trust nature

kiemen
Kiemerij
levend voedsel op je eigen vensterbank

Een heel jaar door kunnen zaden tot ontkieming worden gebracht. Nagenoeg alle eetbare zaden en pitten kunnen gebruikt worden voor ontkieming.

Bij
zonnebloempitten zijn twee mogelijkheden :
  Gepelde consumptiepitten worden geweekt en één tot max. 2 dagen ontkiemd. Er komt dan een topje in de pit. Zo worden ze gegeten of rauw verwerkt.

  Pitten in de schelp worden geweekt en dagelijks gespoeld. Na 2 à 3 dagen duwen zij de schelp open en komt het blad volledig vrij. De kiemen kunnen 12 à 15 cm hoog worden (na ongeveer 8 à 10 dagen) en worden dan afgeknipt boven de wortelmat. Verwerk ze in een slaatje.

  Zonnebloempitten
  Deze extreem voedingrijke pitten zijn zeer rijk aan zink, fosfor, kalium en linolzuur. Het is tevens een zeldzame plantaardige bron van vitamine D en eiwitten. Noteer dat vitamine D in één adem wordt genoemd met de kwaliteit van de botten en dat men deze vitamine verder voornamelijk opdoet door zonbestraling (blootstelling aan zonlicht).
  Zoals alle oliehoudende zaden is het belangrijk dat zonnebloempitten zorgvuldig opgeslagen worden om de voedingsintegriteit van de olie te behouden. De natuur beschermt de zaden minstens één jaar zolang ze in de schelp zijn. Eenmaal het beschermende omhulsel verwijderd, worden de zaden veel meer aan lucht, licht, temperatuur en andere externe invloeden blootgesteld. Bovendien worden een groot gedeelte van de pitten mechanisch beschadigd door het verwijderen van de schelp. Beschadigde pitten worden sneller ranzig en je kan ze herkennen aan een onprettige prikkelende smaak. De meeste gebroken zaden tonen verkleuring. Selecteer altijd onbeschadigde zaden die goed smaken en met een gelijkmatige staalgrijze kleur. Een mengsel van grijs en bruin duidt aan dat een gedeelte van de zaden ranzig is geworden. Ranzige oliën zijn schadelijk en doen vrije radicalen ontstaan in het lichaam, bv aldehyden. Deze chemicaliën kunnen kettingreacties veroorzaken met cancerinogene resultaten. Uw duidelijkste test is de smaakproef : ze moeten er bovendien goed uitzien en een mooie kleur behouden. Deze drie criteria zullen maken dat je goede maaltijden bereidt met zonnepitten. Een bijkomende test is hun vermogen om te kiemen. Als pitten gelijkmatig kiemen is alles O.K. Kiemen ze niet of onregelmatig, dan zijn ze niet meer fris.
  Kiemen van zonnebloempitten is de moeite waard. Neem bv. 100 g. zonnebloempitjes in droge toestand. Wij weten dat dit een eiwitconcentraat is en dit levert enorm veel calorieën. 100 g. gekiemde zonnebloempitjes daarentegen zullen minder leveren aan kcal, eiwit, vet en koolhydraten. Het resultaat blijft echter identiek, wanneer men de 100 gr. droge pitjes vergelijkt met de 300 of 400 gr. pitjes, die men na weken en/of ontkiemen verkrijgt. Er is daarentegen een toename aan vitamines en biologische waarde.

  Meer info :
  Brochure Kiemen, levend voedsel
  Brochure Kiemen, groenten van eigen vensterbank


  kiemen2