Groene Dag.org

made to trust nature

vitamine D
Gebrek aan zon en de zwaarwegende gevolgen er van.

Interview met Thomas Klein, auteur van ¨Sonnenlicht¨

Ingekorte versie van dit interview.

Het boek is een ware schatkamer van informatie voor mensen die graag in de zon liggen, en voor andere mensen die zich graag tegen de zon beschermen.

Beste Thomas, zijn er mensen die de zon beter verdragen dan anderen, en welke redenen zijn daar voor ?


Thomas Klein:

“Allereerst wil ik zeggen dat mijn bijgewerkte versie van het boek voor menen beschreven is die zich tegen zware ziektes willen beschermen, en ook staat beschreven dat volgens de laatste inzichten het zonnebaden het kankerrisico met meer dan 75 % doet dalen. Dit is een wetenschappelijke sensatie, want nu wordt duidelijk hoe belangrijk de zon wel is.

Naar gelang het huidtype moet men voortgaan zoals in het boek beschreven is, en verse voeding verhoogt de lichtbeschermingsfactor. Door een fruit-en groentevoeding en een langzame gewenning van de huid kan de lichtbeschermingsfactor met 100% verhoogd worden.
Juist zonnebaden is echter een kunst, want als men jarenlang verkeerd zonnebaadt, dan kan het huidkankerrisico onmiskenbaar verhogen.
Zonnebrandcrèmes zijn dubieus en werkelijke bescherming tegen de zon is er alleen maar in de schaduw.

Zonnebrillen belemmeren de hormoonvorrming.

Vitamine D gebrek in de winter.
Bij het zonnen moeten we liefst het hele lichaam goed gedoseerd aan de straling blootstellen. Hoe groter het huidoppervlak hoe beter uit het zonlicht vitamine D gevormd kan worden. In onze regio hier in Duitsland hebben we in de winter echter een probleem, namelijk dat er geen vitamine D gevormd kan worden vanwege de geografische breedte
In ons land kan men eigenlijk maar 3 maanden lang van de zon genieten, als men niet hoeft te werken of in de vakantie, in juni, juli, augustus.
Zelfs dan als de vitamine-opslag aan het eind van de zomermaanden vol is, dan kan men reeds rond kerstmis een gebrek aan vitamine D bemerken, dat zich in januarie en februarie verhoogt.

We weten alle dat dit depressies en andere zware ziektes naar voren roept.

Op het platteland zou de zonnestand minstens 45 graden moeten zijn, anders kan men beter overwinteren in het zuiden of noodgedwongen onder UVB stralingslampen moeten gaan liggen of op vitamine D-preparaten te berusten.

Deze twee laatste mogelijkheden voor nood zijn dan wel niet geweldig maar in ieder geval beter dan niets tegen het vitamine D gebrek te doen.

  • Vitamine D is belangrijk
  • voor beenderen, tanden & gezondheid !
  • Vitamine D is een hormoon en net als andere hormonen wordt het aangemaakt in het lichaam. Het helpt om calcium en fosfor te benutten en speelt een rol bij de bouw van botten en tanden. Recente studies tonen aan dat vitamine D de groei van kankercellen remt, inclusief borst- en prostaatkanker. Statistieken van een Californische opvolging van vrouwen kwam tot de vaststelling dat vrouw die meer aan zonlicht blootgestaan hadden en zij die via hun voeding meer vitamine D hadden gebruikt : zongegroeide voedingsmiddelen, een lager risico hadden voor borstkanker. Een Universiteit van Noord-Carolina kwam tot dezelfde resultaten. Verder was de conclusie dat er een relatie is tussen meer vitamine D en een verminderd risico van colonkanker.
  • Kleine hoeveelheden zonlicht op de huidcellen prikkelt hen om vitamine D te maken. Zelfs de beperkte tijd van 10 à 15 minuten, twee à driemaal per week, zou voldoende moeten zijn voor uw behoefte. Zonneschermen verminderen of maken helemaal onmogelijk dat vitamine D gevormd wordt. Daarom raden we aan om te zonnebaden in de vroege ochtenduren of in de late namiddag, zonder zonnecrème. Oudere mensen hun vermogen om vitamine D aan te maken, vermindert en daarom is het belangrijk om mensen van 70 of ouder voedingsmiddelen te geven die rijk zijn aan vitamine D : tarwekiemen, rauwe zonnebloempitten, zoete aardappels, alfalfa en andere.
  • Zonnebloempitten zijn door de zon opgeladen en hebben vitamine D, o.m. door de tendens van de bloem om de zon van aangezicht tot aangezicht te volgen op haar baan langs de hemel. Rauwe zonnebloemzaden zijn één van de zeldzame plantaardige bronnen van vitamine D. Ze zijn smakelijk in salades, drinks, in sausen, soepen, en men kan ze ook laten ontkiemen. Gebruik de scheuten in salades. Neem echter altijd verse zonnebloempitten. De bewaartijd van gepelde zonnebloempitten is aan een temperatuur van 10°C maximum zes tot negen maanden. Bij blootstelling aan hogere temperaturen, minder lang.