Groene Dag.org

made to trust nature

verslaafd aan uier

Melk niet noodzakelijk een vriend voor het leven


Le Monde van 20 januari (2010) gaat uitgebreid in op de nadelen van melk. “Meerdere dokters verwerpen de vermoede voordelen van melkproducten”.
“Misschien zijn melkproducten niet eens onze vrienden voor het leven, geheel in tegenstelling tot de publiciteit van de jaren 1990.”
“Een regelmatige consumptie van melk verhoogt het risico op prostaatkanker”.
“Melk wordt dikwijls voorgesteld als de oplossing om calcium via de voeding te verkrijgen. Maar het is veeleer een complexe mengeling van voedingsstoffen, groeibevorderende hormonen en eiwitten. Het kan ons dus niet verbazen dat de consumptie van melk complexe effecten heeft op de gezondheid. Geheel in contrast met de overtuigingen van talrijke voedingsdeskundigen, zijn er geen reële bewijzen dat de regelmatige consumptie van melk het risico op fracturen vermindert.
In feite tonen de grote onderzoeken systematisch aan dat er geen voordelen kunnen gelinkt worden aan een verhoogd melk gebruik. In tegendeel tonen talrijke studies aan dat een gebruik van (een equivalent) van 3 glazen melk per dag bijdragen tot een verhoogd risico op prostaatkanker.” (W.Willett / Harvard)
Te lang is melk voorgesteld als de exclusieve bron van calcium. Men stelde het voor, alsof zonder melk de bevoorrading aan calcium in het gedrang zou komen. Maar waar haalde de koe de calcium ? Als koeien hun normale voeding krijgen, en de kans krijgen om te grazen op een groene weide, is de productie van calciumrijke melk in verhouding tot de calcium in de groene planten. Dat is en blijft de rijkste en veiligste bron van calcium in de natuur.