Groene Dag.org

made to trust nature

sinaas schijfjes

Sinaasappel & vitamine c

In het vorig nummer van dit tijdschrift was sprake van vitamine C en de preventie van kanker. Tegenwoordig wordt op dezelfde manier vitamine D onderzocht. Het advies is dan ook om de huid zo regelmatig mogelijk in contact te brengen met de zon. Denk eraan als na een grijze winter, de zon zich weer toont, dat je daar optimaal gebruik van maakt. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat mensen meer buiten moeten komen, oa. voor de vitamine D. Tegenwoordig wordt ongevraagd en onvermeld vitamine D uit varkens- en koeiehuiden toegevoegd aan veel industrieproducten, maar u kunt dit vermijden door die industrieproducten (ook commerciële graanbereidingen) niet te gebruiken.
In plaats daarvan zet je jezelf in het zonnetje - alhoewel het mogelijk is dat je daar ook tégen gewaarschuwd wordt.


Iedere dag een sinaasappel zorgt ervoor dat kanker minder kans krijgt. Citrusvruchten verminderen het risico van mond-, keel- en maagkanker met de helft. Tevens vermindert één extra citrusvrucht per dag naast de dagelijkse aanbeveling van vijf stuks fruit en groente het risico van beroerte met 19%. Dit concluderen Australische onderzoekers van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) onder leiding van dr. Katrine Baghurst.
Uit het onderzoek dat is gebaseerd op 48 internationale studies bleek, dat citrusfruit niet alleen het risico van kanker verminderde, maar ook het risico van hart- en vaatziekten, overgewicht en suikerziekte.
Van alle fruitsoorten hebben citrusvruchten het hoogste gehalte aan antioxidanten. De weerstand wordt hierdoor verhoogd en de tumorgroei geremd. Citrusfruit bevat meer dan 170 verschillende plantenstoffen waaronder meer dan zestig flavonoïden. Dat is dus heel wat meer dan alleen maar vitamine C. Als je een sinaasappel eet, dan doe je dat niet om de vitamine C, maar om de voeding, om de smaak, om het verfrissend genot dat zo’n vrucht geeft. En dat gezondheidsvoordeel van vitamine C, anti-oxidanten en veel andere heilzame stoffen, krijg je er zomaar gratis bij.

De keerzijde van de medaille
Industrievoeding op de weegschaal

Wat hebben we gemaakt van onze voeding ?
Het was praktischer om te verhandelen, dus haalden we alle waardevolle stoffen uit de voeding weg, en we verkochten die als supplementen. Zo werd de doorsnee voeding een lege verpakking, en dat aten we aan de lopende band. Je werd er niet direct ziek van. Het bevatte nog calorieën. Hier en daar was de natuur trouwens hardnekkig en leverde ons tòch nog wat vitamines, mineralen en beschermende stoffen.
Volgens Zwitserse onderzoekers is het beter om geen producten met geraffineerde granen te eten in verband met een grotere kans op kanker aan mond, slokdarm en strottenhoofd. Dr. Levi onderzocht in een controle-onderzoek of er een verband was tussen het regelmatig eten van ongeraffineerde, volkorenproducten of geraffineerde graanproducten en de kans op een aantal vormen van kanker. Hij toonde aan dat de groep die veel geraffineerde graanproducten innam een 1,9, 3,7 en 4,0 maal grotere kans had op respectievelijk mond- en keelholtekanker, slokdarmkanker en strottenhoofdkanker. Voor de consumptie van producten met volle granen gold juist een verminderde kans op deze kankervormen. Mond- en keelholtekanker, slokdarmkanker en strottenhoofdkanker traden respectievelijk 40, 70 en 50% minder op. In de onderzoeksgroep bevonden zich in totaal 156 patiënten met kanker in de mond- en keelholte. Nog eens 101 hadden kanker aan de slokdarm en 40 hadden strottenhoofdkanker. Tot slot werden 349 patiënten met verschillende vormen van kanker ingezet als controlegroep.
Natuurlijk zijn dit indicaties. Statistieken vertellen niet alles. Want er is zoveel meer dan alleen maar geraffineerde of volle granen. Je kan binnenkort geen gezondheidsmagazine openslaan, of je vindt het gedroomde middel tegen kanker : volle granen, vitamine C, vitamine D, silicium, anti-oxidanten... En toch zal geen van al deze dingen het doen. Er is een globale visie nodig op alles wat iemand doet en niet doet - eet en niet eet. Als je alleen maar de pluspunten in de kijker zet en de nefaste invloed van de minpunten vergeet, kan je nooit een juist beeld vormen. Het is nu eenmaal niet zo dat de pluspunten automatisch de minpunten wegwissen. Iemand zei ooit : “het is niet zozeer wat je eet, maar vooral wat je niet eet”. Daar zit veel wijsheid in. Mensen kunnen veel bescherming vinden in het niet gebruiken van sigaretten, alcohol, suiker, industrievoeding enz. Mark Bitman beschreef in zijn voordracht zeer mooi de evolutie van de Amerikaanse voeding van 1900 tot nu. Vanaf 1950 begon de industrialisatie. We dachten toen dat room perfect was, als je maar het vet wegliet, en we begonnen te goochelen met alles wat we aten. Bovendien was dat koren op de molen voor de medicijnen. Want daar werden zaken gedaan en ontdekte men dat er geen enkel voordeel was, om mensen te leren zichzelf te verzorgen op de eeuwenoude beproefde manieren.
In de jaren zeventig begonnen mensen wakker te worden. Het vegetarisme, dat zo oud als de mensheid is, werd weer ontdekt. En ook anderen leerden dat je soms beter af bent met minder, maar beter.

Industrieproduct nummer één
De consumptie van geraffineerde suiker heeft enorme proporties aangenomen. In ons land evolueerde de jaarlijkse consumptie van suiker van 3 kg per persoon in 1890 tot 43 kg per persoon in 2000. In de Verenigde Staten, bereikte de consumptie van suiker in 2000 zelfs 65 kg per persoon. De suiker die wij eten, wordt in ons lichaam omgezet in glucose, een stof die de spieren, organen en hersenen rechtstreeks kunnen gebruiken. Geraffineerde suiker heeft echter de eigenschap dat hij een zeer hoge glycemische index heeft, wat betekent dat hij zeer snel in het bloed wordt opgenomen. Als reactie, scheidt ons lichaam meteen veel insuline af om de opname van deze glucose in de cellen te bevorderen en de glycemie te verminderen.
De afscheiding van insuline gaat gepaard met de afscheiding van een andere stof, namelijk IGF (insuline gelijkende groeifactor). Welnu, deze IGF stimuleert de groei van de cellen.

Suiker is voedsel voor tumoren
IGF bevordert de celgroei, dus ook die van kankercellen, maar stimuleert eveneens de productie van ontstekingsfactoren, die ook bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van tumoren. Insuline en IGF leiden uiteindelijk tot de ontwikkeling van tumoren en vergroten de kans dat deze tumoren ook de naburige weefsels aantasten.
Op deze manier kan suiker bijdragen tot de ontwikkeling van tumoren. Anders gezegd: hoe meer suiker we eten, des te groter ons risico op kanker. De enorme stijging van onze consumptie van geraffineerde suiker (naast een algemene industrialisatie van de voeding) is ongetwijfeld een verklaring voor de huidige kankerepidemie!
Voeg daar trouwens de overconsumptie van vetten en eiwitten aan toe, en plaats dat in het licht van een natuurlijke behoefte. Volg even de stroom van geproduceerde toxines IN het lichaam… Heel dikwijls denken we dat de toxines vooral van buitenaf komen (omdat ons voedsel bezoedeld is). Dat is ten dele zo, maar Dr Tilden kon 70 jaar geleden reeds aantonen dat 70 tot 90 % van de gifstoffen in het lichaam door het lichaam zelf opgewekt zijn, als gevolg van slechte combinaties, verkeerd voedsel, overmatige porties… Suiker is een ondingen je kunt suikerhoudende ducten als fruit nooit vergelijken met industriesuiker. Zie het voorbeeld van de sinaasappel. Suiker is domweg een hoop suiker, en niets meer.
Als bewijs zijn de resultaten van enkele studies, die David Servan-Schreiber in zijn boek "Anticancer" vermeldt: "in de groep vrouwen jonger dan 50 jaar, liepen de vrouwen met het hoogste IGF-gehalte zevenmaal meer risico om borstkanker te ontwikkelen dan de vrouwen met het laagste IGF-gehalte. Hetzelfde fenomeen werd eveneens vastgesteld in verband met prostaatkanker. De mannen met het hoogste IGF-gehalte liepen in dit geval negenmaal meer risico. De glycemische index wordt ook geassocieerd met alvleesklierkanker, dikke darmkanker en eierstokkanker.
Ik hoop dat dit motivaties genoeg zijn om de suikerpot dicht te houden en om zo weinig mogelijk beroep te doen op voeding die door toedoen van de voedingsindustrie is “verbeterd”, op zo’n manier dat alles wat ook maar enige waarde had, nu totaal weggezuiverd is.
Het is dikwijls zo, dat tot schade en schande, de mens niet leert uit de vergissingen. Zelfs al zien we de bewijzen voor onze ogen, blijven we weigeren om te zien hoe oorzaken gevolgen hebben. De medische wereld en de diëtetiek zullen ons helpen om bij dit standpunt te blijven. Van klein tot groot krijgen het ingelepeld en niemand ontsnapt aan de dans… tenzij u ?
Prof. Walter Veith beschrijft het zo mooi in zijn voordrachten “Your Health Your Choice” - hoe zelfs in deze geïndustrialiseerde wereld, persoonlijke keuzes een verschil maken. Ik kan de lezers deze voordrachten aanbevelen. Ze zijn in het Engels, en via het internet te downloaden van de site van Amazing Facts.
Wil jij ook dit verschil maken en de natuur vertrouwen? Dat is geen nieuwe trend, geen rage, maar het gezonde verstand dat spreekt en ziet dat de oeroude wetten onveranderlijk doorgaan te straffen of te beschermen… volgens je keuze. Jr kunt vertrouwen op de wetenschap, op de media, op de politiek, op de techniek… Zelfs al heeft de techniek me al meermaals met verstomming geslagen, en vind ik bepaalde prestaties ronduit briljant, gaat mijn vertrouwen vandaag nog altijd uit naar de eeuwenoude fundamenten, wetten die niet veranderen, naar de natuur en haar Maker.


“De dwaling wordt niet de waarheid,
omdat zij wordt nagevolgd door de massa;
de waarheid wordt ook niet een dwaling,
omdat zij slechts een enkeling kan aanspreken.”
Gandhi

Gandhi hoe het gaat

dit artikel verscheen in Natuurstemmingen 159