Groene Dag.org

made to trust nature

zonnebloempitten

Zonnebloempitten kiemen

Zodra het voorjaar volop doorbreekt, is voor ons het kiemseizoen afgelopen. Met een wekelijkse kweek van tussen de twee en drie kilo kiemen, en dat van september tot eind mei, verzetten we per jaar tussen de vier à tien kilo zaad voor een totale opbrengst van minstens vijftig à honderd kilo bovenste beste groenten.
Ik weet uit ervaring dat heel wat mensen af en toe problemen hebben met de kweek van hun jonge scheutjes. Tot een tiental jaren geleden waren onze successen met kweken ook variabel. Sinds we gebruik maken van goede zaden, dagelijks spoelen met water en goed draineren, hebben we nooit nog één tegenvaller gekend. Dus, waarom niet nog eens proberen ?

De aanrader voor de zomerperiode is zonnebloem. Zonnebloempitten hebben meer warmte nodig om te groeien en doen het minder goed in het koudere gedeelte van het jaar.

Zaden : zonnebloempitten IN DE SCHELP !
Gepelde zonnebloempitten kan men weken en één dag laten voorkiemen. Toch is de smaak niet dezelfde.
Weken : voldoende lang : minstens 12 uur (tot 24 uur)
(Mits voldoende geweekt, gaat het schelpje er gemakkelijk af.
Kiembenodigdheden : platte schalen waarin de planten zich naast elkaar kunnen omhoogwerken. Het best is een gewone kiemschaal (zonder teelaarde) of platte kweekbakken met teelaarde.
Hoeveelheid : De geweekte zaden moeten de bodem van de schaal volledig bedekken. (U kunt beter iets te dik dan te dun zaaien)
Dagelijks spoelen en zo lang mogelijk afgedekt houden om een serreklimaat te houden.
Opgroei : laat de zaden groeien, kijk hoeveel water u moet geven. Zorg er in elk geval voor dat de jonge planten niet uitdrogen. Bij extreme warmte achter glas moet u de planten wat beschermen.
Van zodra ze 3 à 5 cm. zijn plaatst u de schalen afzonderlijk. Dek desnoods af met een doorschijnende plastiek zak.
Indien nodig één of twee maal per dag wat water over de planten vernevelen.
Gebruik : zodra de planten 10 à 15 cm zijn, worden ze vlak boven de dicht verstrengelde wortelschijf afgeknipt.
Totale kweektijd : vanaf het inweken tot het oogsten rekent u 7 à 10 dagen.
Knip de scheuten pas af van de wortelmat net voor het gebruik.
Opgepast, vergis u niet bij het inschatten van de hoeveelheid, want u bekomt een grote hoeveelheid pittige bladgroente !

Uiteraard kunnen ook alle andere zaden gekweekt worden in de zomer. Wij doen dit niet, omdat we vanaf nu voldoende andere vaste en gekweekte planten uit de tuin verzamelen, waardoor de behoefte aan extra bladgroen of verse groenten minder bestaat. Voor mensen met een beperkte ruimte, of op een appartement is kiemen een permanente mogelijkheid om zelf in een deel van het voedsel te voorzien.

De waarde van, zonnebloempitten
Als we kijken naar zonnebloempitten, dan zien we hierin bijna het ‘perfecte voedsel’, met het rijkste spectrum aan aminozuren, en dit zowel in gedroogde of verse vorm als zaad, als gekiemd. Van zonnebloempitten maakt men een waardevolle “kaas”... Wat de vitamines betreft is er waarschijnlijk geen enkel voedingsmiddel te vinden waarin de vitamines zo evenwichtig zijn verdeeld als in zonnebloempitten. Alle vitamines, op uitzondering van vitamine C zijn erin vertegenwoordigd (vooral in de kiemen).
Toen ik mijn eerste stappen zette op het vlak van voeding, kwam ik in contact met Zr. Myriam (Wolvertem) die zich bezighield met MS-patiënten. Ze vertelde mij over het Evers-dieet en het belang van linolzuur, dat rijk vertegenwoordigd zou zijn in zonnebloempitten. Dat was de motivatie voor haar en anderen uit haar groep om iedere dag ongeveer 100 gram zonnebloempitten te eten.
Zie ook Evers-dieet

zonnebloem